Föreläsning

Hur är det att leva med en skrämmande Gud? Hur stöttar man när tron gör någon illa?

Elisabeth Wickzell är religionsvetare och beteendevetare som specialiserat sig på otrygg anknytning till Gud.

I den här föreläsningen varvar hon forskning om otrygg anknytning till Gud med egna personliga erfarenheter från sin uppväxt i en frikyrklig kontext. Föreläsningen vänder sig till kyrkor, församlingar, socialtjänst och andra som möter människor med sår från en religiös kontext.

Föreläsningen tar avstamp i Elisabeths egna erfarenheter och kandidatuppsats i psykologi. Ur uppsatsen;

”För en troende människa kan Gud fylla samma funktion som föräldrar gör till ett litet barn. Gudsrelationen kan erbjuda trygghet vid stressfulla situationer och blir på så vis en anknytningsrelation (Kirkpatrick & Shaver 1992) . Precis som anknytningen till föräldrar ibland präglas av otrygghet kan Gudsrelationen upplevas som otrygg, distanserad, motsägelsefull eller skrämmande (Granqvist, 2020).

Otrygg anknytning till Gud är förknippat med mental ohälsa (Bradshaw et al.; 2010; Homan, 2014; Rowatt & Kirkpatrick, 2002; Thauvoye et al., 2018; Kirkpatrick och Shaver, 1992). Att känna sig älskad av och ha en trygg relation till Gud innebär att ha tillgång till en inre trygg bas, något som minskar risker för mental ohälsa (Homan, 2012) . Att i stunder av stress däremot uppleva att ens Gud är frånvarande förstärker
ångest (Lloyd & Reid, 2022) och på så vis är otrygg anknytning till Gud en utmaning för individers mentala hälsa.”

Elisabeth berättar om egna erfarenheter i Sveriges Radio P4 Jämtland – Särskild kraft i sår som blandas med Gud.